Rieux-Volvestre

'Middeleeuws dorp met historie''

Rieux-Volvestre is een klein dorp maar met veel historie. Te beginnen met de grote gotische kathedraal. Deze heeft een verrassende 8-hoekige klokkentoren. Die je doet denken aan die van de Jacobijnen in Toulouse.
Tegenover de kathedraal zie je magnifieke vakwerkhuizen met glas-in-loodramen.
Rieux-Volvestre ligt aan de alternatieve route van de Camino de Santiago.
Op de Auriac-brug staat “La Chapelle de Notre-Dame de Bonne Garde“. Deze diende als scheiding tussen het protestantse Montesquieu en het katholieke Rieux-Volvestre. En als uitkijktoren en contrôlepost tijdens de revolutie.
Maison Laguens, het oude bisschoppelijk paleis, is de moeite waard. Loop door de poort en ontdek de torens die nog present zijn.
Van de 2 kloosters die hier ooit gebouwd zijn, is alleen van de Couvent des Jacobins wat overgebleven.

La Tourasse heeft verschillende functies gehad. Deze 13e eeuwse toren diende voor kerkelijke bijeenkomsten, later als stadhuis, gevangenis, een Italiaans theater en uiteindelijk wordt het een cinéma.

La Halle, een onmisbaar onderdeel in elk dorp. Tegenover La Halle zie je een huis met ‘mascarons‘ (ornamenten in de vorm van maskers en menselijke figuren) met als doel om boze geesten af te weren.

La fête traditionelle du Papogay  in het 1e weekend van mei.
Een boogschiettraditie uit de 15e eeuw. De boogschutter die erin slaagt de vogel neer te halen uit een mast van 45 meter hoog, mag zich koning van Papogay noemen voor een jaar. 

Als laatste feitje, het dorp ligt tussen de meanders van de Garonne en de Arize.

Wat te zien?

Cathédrale Ste Marie
Le Pont Lajous
Vakwerkhuizen
La Halle
Maison Laguens

Wat te doen?

La fête du Papogay, 1e weekend in mei
Wandelen, Le Plaine des Gaulois, 11 km