Mazères

''Bastidedorp, beïnvloed door de roze stad Toulouse"

Mazères, bastidedorp en één van de vele architectonische juweeltjes. Dit dorp heeft een rijke geschiedenis van de prehistorie tot de godsdienstoorlogen. De afdruk van zijn verleden is terug te vinden in elke steen van de gebouwen. De invloed van de roze stad Toulouse is hier duidelijk door de beroemde rode bakstenen.
Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat de mens in de prehistorie al in Mazères gevestigd was. Maar het was pas in 1253 dat de bastide Mazères ontstond.
Na een florerende periode dankzij de pastelcultuur*, leidden de godsdienstoorlogen tot de vernietiging van vele monumenten, waaronder de abdij van Boulbonne. Heden ten dage zijn er nog vele monumenten, gebouwd in de 18e eeuw, na de oorlogen.

*Pastelcultuur: Het blauwe goud van Occitanie. De bloemen zijn geel, maar in de bladeren van het kleine plantje ‘Isatis Tinctoria’ zit kleurstof. De naam Pastel is afgeleid van de ‘pasta’ van de blaadjes van de Isatis Tinctoria.
Oorspronkelijk werd deze pasta gebruikt om karren, luiken en zelfs koeienhoorns te kleuren om de muggen op afstand te houden. Later bekend om het koningsblauw.  In de renaissance kleedde ze de koningen in blauw en Napoleon 1 stak de soldaten van het keizerrijk in het blauw. Heden ten dage is het een geliefde kleur in de beeldende kunst of voor textiel. Er wordt hiermee volop geschilderd, gedecoreerd, getekend en we kleden ons in alle tinten Occitaans blauw.
Sinds de oudheid staat Pastel ook bekend om zijn litteken helende eigenschappen. En zijn zaadje is een goede bron voor Omega 3, 6 en 9.

Wat te zien?

De parochiekerk
De hal naast de kerk
De arcades met vakwerkhuizen
De Mairie, voormalige residentie van de abten van Boulbonne
Voormalig dominicanenklooster
Overblijfselen van de middeleeuwse brug en de Hers-brug

Wat te doen?

Jaarlijks ‘Le Manouch’Muzik Festival
Jaarlijks ‘La fête Médiévale’
Musée de Mazères
Iedere donderdag de markt op het kerkplein
In de buurt: Le Parc aux Bambous en Le Domaine des Oiseaux