Grotte du Mas d'Azil

Grotte du Mas d’Azil, sinds 1942 geklasseerd als historisch monument,  is de enige grot in Europa waar je met de auto doorheen kan rijden. Vanaf Sabarat ziet u aan de rechterkant, voordat u de grot inrijdt, een glasblazer en een keramist. De ingang is dan het eerste wat opvalt, immens groot. De weg volgt de rivier de Arize en aan de andere kant van de grot kunt u uw auto parkeren. U moet de grot vanzelfsprekend ook lopend ervaren. Want Grotte du Mas d’Azil is een geologische curiositeit en daarnaast een préhistorische reus.

De grot is één van de belangrijkste vindplaatsen voor de archeologie. Zelfs de naam is afgeleid uit een periode van de prehistorie: het Aziliaan.
De grot is altijd bewoond geweest. Door de vondst van botten is bewezen dat de oudste bewoners de wolharige mammoet en de holebeer waren. Daarna vestigden onze Cro-Magnon-voorouders zich op deze plek, ontdekt door de kunst op de muren (niet toegankelijk voor publiek) en de rijke collectie objecten, die te bewonderen zijn in het museum.

Er is dus een museum in het hart van de grot, maar daarnaast kunt u ook Musée de la Préhistoire in het dorp Le Mas d’Azil bezoeken. Eveneens in de buurt is Xploria te vinden. Een themapark over de prehistorie.