* De Franse Taal

De Fransen zijn dol op hun taal. Logisch, want de Franse taal klinkt zangerig en poëtisch. Daarbij zijn Fransen grote taalpuristen. Er komen maar weinig buitenlandse woorden voor in hun taal. Elk buitenlands woord krijgt, als het enigszins kan, een mooie Franse vertaling. Daarom het is maar goed dat zo’n 274 miljoen mensen het Frans spreken en verstaan. Wat is er eigenlijk zo bijzonder aan de Franse taal?

OORSPRONG

Het Frans is een Romaanse taal. De taal stamt af van het Latijn dat in het Romeinse Rijk gesproken werd, maar is door de eeuwen heen ook sterk beïnvloed door Keltische* en Frankische** talen die destijds in de regio voorkwamen. In de Middeleeuwen sprak men in het noorden van het Frankrijk het langue d’oïl, terwijl er in het zuiden voornamelijk het langue d’oc gesproken werd. Het dialect van Parijs en het omliggende Île-de-France ontwikkelde zich in de 13e eeuw tot een geschreven taal, het françois. Deze taal zou zich uiteindelijk tot het moderne Frans ontwikkelen.

* BV: quatre-vingts, “tachtig”, letterlijk “vier-twintigen”; in de Keltische talen telt men in twintigtallen
** BV: ne … pas, ne … rien, ne … personne, ne … jamais, in de Frankische taal uit men zich in dubbele ontkenningen

WERELDTAAL

Tussen de 17e en 19e eeuw ontwikkelde het Frans zich tot de taal van de elite in Europa. De taal werd vooral door de adel en intellectuele elite gebruikt. (aan het hof van Catherine II van Rusland werd zelfs alleen maar Frans gesproken). Hoewel het Frans zich daarna over een steeds groter gebied verspreidde, werd de taal pas na de Franse Revolutie de officiële taal van Frankrijk. Voor deze tijd sprak maar de helft van de inwoners het officiële Frans. Tijdens de koloniale periode werd de taal ook door Afrika, Noord-Amerika, de Caraïben, Polynesië en Azië verspreid. Vooral in de voormalige koloniën in Afrika wordt de taal nog steeds gebruikt.
Franse Taal KaartTegenwoordig wordt de taal wereldwijd door een geschatte 270 miljoen mensen gesproken. Het is de officiële taal in 29 landen, en een geschatte 110 miljoen mensen spreken Frans als moedertaal. Buiten deze landen is het Frans één van de meest voorkomende tweede taal, en is daardoor één van de meest handige talen om te leren.

ENKELE FEITJES

20 maart is de ‘Dag van de Franse Taal’. Deze fascinerende, prachtige oude taal heeft al lang een reputatie als een van de aantrekkelijkste talen ter wereld. Het wordt dan ook niet voor niets “de taal der liefde” genoemd.

274 MILJOEN MENSEN SPREKEN FRANS
Het Frans is een populaire taal, hoewel minder personen Frans spreken dan Chinees, Engels of Spaans. Men schat dat in totaal 274 miljoen mensen ter wereld Frans kunnen spreken, als eerste of tweede taal. 212 miljoen daarvan gebruiken het Frans dagelijks.

HET MERENDEEL VAN DE FRANSTALIGE WERELDBEVOLKING WOONT NIET IN FRANKRIJK
Het Frans wordt in 45 landen en gebieden gesproken. De meeste zijn in Afrika. Op het Afrikaanse continent leven ongeveer 120 miljoen Franstaligen. Hieronder vallen Niger, Ivoorkust, Senegal, Burkina-Faso en Mali. In de meeste Afrikaanse landen worden zowel de Franse taal als inheemse talen gesproken.

HET FRANS IS DE ZESDE MEEST GEBRUIKTE TAAL OP HET INTERNET
Als u een internetbedrijf runt, onthoud dit dan goed. Het aantal Franstalige internetgebruikers groeit alleen maar. Ook weer dankzij de groei van internet in Afrika. Ondanks deze groeiende aantal internetgebruikers is echter slechts ongeveer 4% van de web content beschikbaar in het Frans. Hier ligt dus nog een markt die gevuld kan worden.

HET FRANS STAAT AAN DE BASIS VAN ONGEVEER ⅓ VAN HET ENGELSE VOCABULAIRE
De Engelse taal heeft veel van andere talen overgenomen. Een van de talen waar het Engels het meest van heeft geleend is het Frans. Hier zijn een aantal Engelse woorden die van oorsprong Frans zijn:
Abandon, Abattoir, Cabinet, Café, Infertile, Infidel, Similar
… en nog veel, veel meer.


HET FRANS WORDT OP 5 VERSCHILLENDE CONTINENTEN GESPROKEN
De enige taal die ook op vijf continenten wordt gesproken, is – je raadt het al – het Engels.

HET FRANS IS EEN TAAL DIE SNEL GROEIT
Hoewel het Frans misschien niet zoveel gesproken wordt als andere talen, groeit het extreem hard. Data doen vermoeden dat er in 2025 op de hele wereld 500 miljoen mensen zijn die Frans spreken. Er komen elk jaar meer Franse sprekers bij. En de verwachting is dat deze trend zich sterk doorzet. De website van France Diplomatie stelt ook dat het Frans vanwege het hoge geboortecijfer in Frankrijk “de meest gesproken moedertaal in Europa” wordt in 2025. Het zou dan het Duits voorbijstreven.

HET FRANS HEEFT 70 DIALECTEN
De meeste bekende zijn bv alsacien, basque, breton, occitan.

FAUX AMIS

Soms lijkt een woord in het Frans zo op een Nederlands woord, dat het logisch is om te verwachten dat het Franse woord exact hetzelfde betekent. Helaas is dat niet altijd het geval.

betekent:

en niet:

het Franse woord

batterie
bonbon
brave
brûler
dur
gras
hier
horloge
jus

slagwerk of pannenset
snoepje 
moedig
branden
hard
vet, zowel zelfstandig als bijvoeglijk
gisteren
klok, uurwerk
sap

batterij
bonbon 
braaf
brullen
duur
gras
hier
horloge
saus

pile
praline
sage
hurler
cher
herbe
ici
montre
sauce

TAAL der LIEFDE

Zoals Italiaans de taal van de kunst is. Engels de taal van de muziek en internet. Is Frans de taal van de liefde. Hoe is dat zo gekomen?
In de 12e eeuw trouwde je in Frankrijk om economische, sociale en religieuze redenen en niet uit liefde. Dat was iets onbelangrijks. Maar juist op dat vlak speelden de troubadours een rol: ze vermaakten kasteelheren en –dames met hun liefdesliedjes en gedichten. Wat als gevolg had dat ridders en huurlingen die terugkwamen van het front, een vrouw al zingend het hof probeerden te maken. Dit stond bekend als ‘l’amour courtois’ (hoofse liefde) en was een veel moeilijkere en spannendere manier om iemand voor je te winnen dan simpelweg naar rechts swipen. En wat is nu een betere manier om ‘l’amour courtois’ te ervaren dan door dat ‘en français’ te doen?

De Franse Taal
Artikelnaam
De Franse Taal
Samenvatting
Een wereldtaal die mooi; poëtisch en zangerig is
Auteur
Publisher
Villa Ariège
Publisher Logo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *