Fietsen

FIETSEN

Fietsen

het leven is als fietsen. om je balans te houden moet je in beweging blijven.

Je houdt van Fietsen?
Het departement de Ariège heeft fietsers veel te bieden. Dit departement is gewoon 1 uitgestrekt natuurgebied. Doordat het zo dunbevolkt is, heb je hier nog alle ruimte om te fietsen. De wegen zijn goed en geschikt voor allerlei soorten van fietsplezier. Of je nou de mountainbike bestuurt, een racefiets of een elektrische fiets, voor iedereen is er ruimte en mogelijkheden.
De directe omgeving is licht glooiend en vanaf Vakantiehuis ‘Villa 50‘ kun je meteen al alle richtingen uit om een leuke fietstocht te maken.

Fietsen in de directe omgeving

Zoals ik al zei, in de directe omgeving is het heerlijk fietsen en je bepaalt de route zelf. Met een goede routekaart kun je de hele buurt uitkammen.

Fietsroutes

Hieronder heb ik al een paar fietsroutes uitgezocht. Eigenlijk alleen de makkelijke. Voor de meer geoefende fietser, die kan op www.veloenfrance.fr/circuits gaan neuzen en de geschikte fietsroutes vinden.

Les côteaux de la Lèze
Le Volvestre
La Rivière Souterraine de Labouiche
Manses et Vals
L'Église de Vals
Le Plantaurel
Entre Lèze et Garonne
Terreforts et vent d'Autan

Fietsen: La voie verte

Een fietspad is alleen gereserveerd voor fietsers. Een Voie Verte is voor alle niet gemotoriseerd verkeer. Alleen elektrische fietsen zijn toegestaan. Dus fietsers, voetgangers, skaters, paardrijders, iedereen mag er gebruik van maken in zijn eigen tempo.
Ze zijn vaak te vinden langs ‘les chemins de halage’ (jaagpaden) van kanalen en rivieren. Of het zijn oude, niet meer gebruikte spoorwegen of boswegen. Het zijn dus perfecte routes om prachtige plekken te doorkruisen.

Le Canal des 2 Mers

Dit kanaal loopt van de Middellandse zee bij Sète tot aan Castets-en-Dorthe. En vandaar staat hij in verbinding met de Atlantische kust bij Bordeaux via de rivier de Garonne. Hij wordt ook wel Canal du Midi genoemd, maar dat is een foute benaming. Het stuk van Sète naar Toulouse, dat is Canal du Midi.  Dan gaat het tweede deel, van Toulouse naar Castets-en-Dorthe, verder onder de naam Canal de Garonne. De totale lengte van dit kanaal is 444km.
Het is natuurlijk niet de bedoeling om de hele rit te maken, maar hoe leuk is het om een stuk te doen.  Bij Avignonet-Lauragais of Castelnaudary.

Voie Verte Foix-St. Girons

Deze route van 40 km gaat vanaf Vernajoul (3 km van Foix) naar St. Girons via een oude spoorlijn. Het wegdek is goed en er zijn lichte hellingen. De oost-west route begint schaduwrijk en gaat dan via een open vallei, waar u prachtige panorama’s heeft tot La Bastide-de-Sérou. Vandaar volgt de weg een mooie vallei, dan een klim met 2 tunnels om vervolgens in een vallei langzaam af te dalen.

Voie Verte en pyrénées Cathares, le chemin des Filatiers

Een route van 38 km op een oude spoorlijn tussen Lavelanet en Mirepoix.

Voie Verte de Roquefort-sur-Garonne à Salies-du-Salat

Wederom over een oude spoorlijn, een route van 22 km. 
Mazères-sur-Salat is een bezoekje waard met zijn RIZLA museum en zo ook het kuuroord Salies-du-Salat met zijn zoutwaterbronnen.

Voie Verte de Prat-Bonrepaux à St. Lizier

Een route van 31 km en ook deze over een oude spoorlijn. Het is een route door een aangename vallei met veel schaduw, midden in de natuur.

Fietsen in de bergen

Tour de France

De Tour de France is ieder jaar opnieuw een geweldig spektakel. Die moet je een keer gezien hebben. Wij hebben hem nu al een paar keer gezien en op verschillende lokaties. In Nederland, in Vught. En in Frankrijk, in een dorp, boven op een berg, langs een vlakke route. Telkens vermaken we ons prima. Met de gekte van de omstanders, de karavaan en natuurlijk de renners. 
Wat is nu het geval? Vakantiehuis ‘Villa 50’ staat in een gebied waar de Tour de France vaak in de buurt langskomt. De Pyreneeën, hoe kan het ook anders, is een geliefde etappe. 

Voor het jaar 2022 is de Tour de France gepland van 1 juli (Aftrap in Kopenhagen, Denemarken) tot en met 24 juli. En de volgende etappes liggen niet ver weg:
Zondag 17 juli van Rodez naar Carcassonne
Maandag 18 juli Rustdag
Dinsdag 19 juli van Carcassonne naar Foix
Woensdag 20 juli van St. Gaudens naar Peyragudes

Afgelopen jaar in 2021 is hij langs gekomen in St. Gaudens, Andorra, Carcassonne. In het jaar 2020 in Cazères. In 2019 in Foix. 2018 in Carcassonne. 2017 in Foix en St. Girons. 2016 in Carcassonne en Revel. 2015 in Muret en Plateau de Beille. 2014 in Carcassonne en St. Gaudens. En dat gaat maar door.

Nog enkele bruikbare websites en apps

Routeyou, een website met vele fietsroutes in de Ariège.

Wikiloc, een handige app