* Bergmeren * Étangs de Montagne*

Étang de Soulcem is een groot kunstmatig meer op 1570 m hoogte in de Vicdessos-vallei. Ontstaan door de bouw van een dam in begin jaren tachtig door de EDF. Vanaf Auzat is het een goede 13 km om naar dit meer te fietsen. Vanaf het gehucht Marc is het een 2 uur lopen naar het meer. Er helemaal naar toerijden is mogelijk, maar de weg is smal en kronkelig.
Mooie film over dit meer

Étang d'Izourt
Etang d'Izourt

Étang d’Izourt ligt op een hoogte van 1645 m, een kunstmatig stuwmeer in de Vicdessos-vallei. Ontstaan door de bouw van een dam eind jaren 30.
Vanuit Auzat kunt u tot Cayannes d’en Bas rijden en vandaar is het een mooie wandelroute (GR10) tot aan de barrage. Zo’n 3 uur heen en terug.

Étang de Gnioure
Etang de Gnioure

Étang de Gnioure ligt op een hoogte van 1831 m, is ook een stuwmeer en één van de belangrijkste reservoirs van de Ariège. Hij ligt in de Siguer-vallei die deel uitmaakt van de Vicdessos-vallei. De bouw van de dam duurde van 1939 tot 1950. Dit meer is geheel ingesloten tussen de bergen.
Je kunt er niet met de auto komen. Tot Bouychet en dan is het een wandeling van toch wel 6 uur, heen en terug. 

Étang de Bethmale
Etang de Bethmale

Op een hoogte van 1074 m ligt dit meer; Lac de Bethmale  Een waar natuurwonder met zijn smaragdgroene water. Een magische en mystieke plek, geliefd bij wandelaars, vissers en verhalenvertellers. Het meer is te bereiken met de auto en een perfecte plek om te wandelen of te picknicken. U kunt ook te voet dit meer bereiken vanaf het dorpje Ayet. Een gemakkelijk circuit.

Legende van de heks: Lang geleden leefde er een boze heks bij het meer van Bethmale. Ze veroorzaakte iedere dag ellende bij de dorpsbewoners. Op een dag  verzamelden de dorpsbewoners zich en togen met hun hooivorken naar Col de la Core om van haar af te komen. In de val gelopen, sprong de heks in het meer, roepende dat ze nooit van haar af zouden zijn. Sindsdien geeft haar blauwgroene jurk  de kleur aan dit meer.

Lac de Lers
Lac de Lers

Étang de Ler bevindt zich op het massief van de Trois-Seigneurs op een hoogte van 1274 m. Gemarkeerd als één van de mooiste plekjes van de Pyrénées Ariégeoises. Bekend bij de geologen door een zeldzaam gesteente (lherzoliet), waardoor het een maanlandschap lijkt, wat volledig in contrast is met de vegetatie.
De Tarascon-schapen, Gascon-koeien en Mérens-paarden grazen hier in alle vrijheid en houden het landschap open.
Het ontdekkingspad van Bispou tot het meer biedt veel informatie over de plant- en diersoorten.

Lacs de Bassiès
Lacs de Bassies

Deze natuurlijke meren op een hoogte van 1639 m, worden toch gebruikt voor het opwekken van electriciteit. Een gedeelte van het vallende water wordt, 300 m onder het laagste meer, opgevangen in een centrale. 
Studies hebben uitgewezen dat de eerste herders hier aan het eind van de Bronstijd al rondliepen.
Deze meren zijn alleen te voet bereikbaar. Vanuit het gehucht Massada begint de moeilijke klim omhoog. Een wandeling tot aan de refuge voorbij het bovenste meer, is toch 6 uur heen en terug.

Étang de Laurenti
Etang de Laurenti

Etang de Laurenti is één van de mooiste  meren van de Ariège. Ligt op een hoogte van 1936 m en onthult alle magie van het gebied Donezan.
Een makkelijke wandeling (2,5 uur heen en terug) vanaf Refuge Forestier Laurenti, brengt u naar dit meer.
Marmotten en gemzen zijn talrijk in deze prachtige gletsjervallei.