Carla-Bayle

'Kunstenaarsdorp'

Carla-Bayle ligt op de heuvelrug die de valleien van de Arize en de Lèze scheidt, en het pittoreske dorp kijkt uit over het beneden gelegen meer. Het grandioze uitzicht op de Pyreneeën maakt het compleet.

Carla-Bayle is een voormalig middeleeuws bolwerk. De citadel van Carla-le-Comte (zoals toen de naam was van het dorp) was een belangrijke plaats tijdens de godsdienstoorlogen in het graafschap Foix. Het dorp werd tot drie keer toe belegerd en afgebroken, maar onmiddellijk herbouwd, tot de vernietiging van het kasteel in 1629. Carla-le-Comte werd Carla-le-Peuple in 1789, ten tijde van de revolutie. En vervolgens Carla-Bayle in 1879, ter ere van de beroemde filosoof Pierre Bayle (1647-1706). Deze protestantse schrijver en filosoof was verbonden met de Universiteit van Rotterdam. Hij vluchtte naar Rotterdam doordat hij vervolgd werd om zijn geloof. Dit leverde een ‘eeuwige vriendschap met Rotterdam’ op. Hij overleed in Rotterdam.

De huidige kerk, Église St. Jean van Carla-Bayle is relatief recent, gebouwd in 1687 op de ruïnes van het kasteel van de graaf. En die moet je gezien hebben. Een zeer opmerkelijk interieur.

Heden ten dage wordt Carla-Bayle door iedereen beschouwd als het kunstdorp van de Ariège en herbergt vele schilders, beeldhouwers, pottenbakkers….
Je vindt er vele galerieën van de lokale kunstenaars en jaarlijks wordt er een ‘rue des Arts’ georganiseerd.

Wat te zien?

Natuurlijk de vele kleine galerieën en de alom geplaatste kunstobjecten
Église St. Jean, Temple Protestant
Maison Pierre Bayle

Wat te doen?

Jaarlijks ‘Rue des Arts’
Rondje om het meer, in de zomer kan er gezwommen worden
Sequoia Vertigo