Cathédrale Saint Maurice
In 1298 bouwt Jean de Lévis en zijn vrouw Constance de Foix een kleine kerk: Saint Maurice.
Vervolgens verandert deze in de loop der tijd in een prachtige kathedraal. Je komt binnen via een gotisch portaal en de torenspits bereikt een hoogte van 60 meter.
De vele schatten zijn door vandalisme en diefstal verdwenen. Een tabernakel en een christus aan het kruis uit de 14e eeuw zijn nog te bewonderen.
Le Palais Épiscopal, het Bisschoppelijk paleis
Gedeeltelijk gebouwd in de 15e eeuw door Philippe II de Lévis. In dit gedeelte huisvest nu het Museum van Erfgoed en Tradities. (Musée du Patrimoine et des Traditions). Een tweede deel is op verzoek van bisschop Jean Boyer in de 17e eeuw gebouwd.
La Maison des Consuls
In 1274 geeft Guy III van Lévis de inwoners van Mirepoix het recht om consuls te kiezen.
In 1655 kopen ze een huis en maken er een stadhuis van. Deze dient als tribunaal, raadskamer en gevangenis.
De balk aan de voorgevel is van eikenhout en uit 1 stuk. Bijna 12 meter lang en meer dan 60 cm dik. De uiteinden van de balken loodrecht op de gevel en de steunpilaren zijn versiert met 104 sculpturen.
Le Pont
De bouw van de brug begint in 1776 en is het werk van Jean Rodolphe Perronet. De architect van de Pont de la Concorde in Parijs en de Pont de Nantes.
Deze brug heeft zeven bogen en is 206 meter lang. En vlakbij staat een eerbiedwaardige steeneik van 800 jaar oud!
Le Château de Terride
Het voormalig kasteel van Mirepoix wordt in 1209 ingenomen door de kruisvaarders van Simon de Montfort. En vervolgens geschonken aan Guy de Lévis.
In de 16e eeuw verandert de naam van Mirepoix naar Terride. Dit dankzij het huwelijk tussen Jean de Lévis en Catherine-Ursule de Lomagne. Zij geeft hem als bruidsschat de titel ‘Baron van Terride en Gimois’.
Deze bezienswaardigheden moet u natuurlijk allemaal bewonderen. Maar daarnaast is een bezoek aan het bastidedorp zelf met zijn vakwerkhuizen, kunstwinkeltjes en de markt op maandagmorgen, een uitstekende uitstapje.

