* Bastidedorp Mirepoix

Mirepoix 2

We gaan een bezoekje brengen aan bastidedorp Mirepoix, een middeleeuws vestingstadje in ons departement, de Ariége.
De Ariége, genoemd naar de rivier die hier stroomt, is verdeeld in 4 gebieden:
-le Pays des Portes de l’Ariège
-le Pays du Couserans
-Foix et la Haute Ariège
-les Pays d’Olmes et les Pyrénées cathares.

En de bastide Mirepoix is gelegen in die laatste.

BASTIDE

Mirepoix is een middeleeuwse bastide, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 10e eeuw. Maar na een grote overstroming in 1289 herbouwd is.
De naam “Bastide” komt van het Occitaans ‘Bastida’ en duidt erop dat een dorp of stad gebouwd is volgens een bepaald ontwerp. Deze naam wordt gegeven aan steden die tussen 1222en 1373 in het zuidwesten van Frankrijk gebouwd zijn. In de tijd van de Albigenzen en de Honderdjarige oorlog. Typerend voor de bastide is een rechthoekig stratenpatroon dat de stad verdeelt in acht huizenblokken rondom een centraal (vaak overdekt) marktplein. Om het plein werden arcades gemaakt waaronder de marktkooplui hun waar in deToerisme Ariège Mirepoix schaduw èn droog konden aanbieden.
De allereerste bastides waren niet versterkt maar tijdens de 100-jarige oorlog koos men er steeds vaker voor om de buitenkant te versterken met poorten en muren.
Mirepoix heeft zijn middeleeuws karakter behouden. Het centrale plein is omgeven door houten galerijen, die vakwerkhuizen ondersteunen. De balken van de rijkste huizen zijn mooi bewerkt.

Er zijn 2 versies over het ontstaan van de naam van het bastidedorp Mirepoix.
De eerste versie is een afleiding uit het Occitaans ‘Mira Peis’, wat zoiets betekent als: wie kijkt naar de vis. Mirepoix is gebouwd bij een doorwaadbare plaats van de rivier de Hers, waar het water helder was en je de vissen kon bewonderen.
Een tweede versie is uit het Latijns ‘Mirum Podium’, wat weer betekent: wie kijkt naar de berg. De stad kijkt nl uit op het Tabe-massief.

Beetje GESCHIEDENIS

Guy de Lévis en Simon de MontfoortDe naam van het bastidedorp Mirepoix wordt in de 10e eeuw genoemd in een oorkonde, gegeven aan de inwoners door de graaf van Foix, Raymond Roger. Aan het einde van de 12e eeuw wordt Mirepoix, net zoals een groot deel van de regio, door de Katharen overspoeld. En in 1209 neemt Simon de Montfoort het kasteel in beslag, tijdens de kruistochten tegen de Albigenzen. Hij geeft het vervolgens aan een trouwe luitenant, Guy de Lévis genaamd. Die toen de maarschalk van Mirepoix werd. In 1279 veroorzaakt de breuk van de Puivertdam een overstroming die de stad verwoest. Alleen het kasteel blijft overeind. 10 Jaar later herbouwde Guy de Lévis op de rechteroever van de Hers de stad in de vorm van een bastide. De stad bloeit op en in 1317 maakt de paus er een bisdom van, die zal duren tot 1801.
In 1362 wordt de stad in brand gestoken door rovers van Jean Petit, wat het zuidelijk deel vernietigd. Een nieuwe omheining wordt gebouwd en voorzien van 4 poorten. Hiervan is er nog 1 over: La Porte d’Aval.

WAT TE ZIEN in MIREPOIX

Cathédrale Saint Maurice
In 1298 bouwt Jean de Lévis en zijn vrouw Constance de Foix een kleine kerk: Saint Maurice. Toerisme Ariège MirepoixVervolgens verandert deze in de loop der tijd in een prachtige kathedraal. Je komt binnen via een gotisch portaal en de torenspits bereikt een hoogte van 60 meter.
De vele schatten zijn door vandalisme en diefstal verdwenen. Een tabernakel en een christus aan het kruis uit de 14e eeuw zijn nog te bewonderen.

Le Palais Épiscopal, het Bisschoppelijk paleis
Gedeeltelijk gebouwd in de 15e eeuw door Philippe II de Lévis. In dit gedeelte huisvest nu het Museum van Erfgoed en Tradities. (Musée du Patrimoine et des Traditions). Een tweede deel is op verzoek van bisschop Jean Boyer in de 17e eeuw gebouwd.

La Maison des Consuls
Toerisme Ariège Bastidedorp MirepoixIn 1274 geeft Guy III van Lévis de inwoners van Mirepoix het recht om consuls te kiezen.
In 1655 kopen ze een huis en maken er een stadhuis van. Deze dient als tribunaal, raadskamer en gevangenis.
De balk aan de voorgevel is van eikenhout en uit 1 stuk. Bijna 12 meter lang en meer dan 60 cm dik. De uiteinden van de balken loodrecht op de gevel en de steunpilaren zijn versiert met 104 sculpturen.

Le Pont
De bouw van de brug begint in 1776 en is het werk van Jean Rodolphe Perronet. De architect van de Pont de la Concorde in Parijs en de Pont de Nantes.
Deze brug heeft zeven bogen en is 206 meter lang. En vlakbij staat een eerbiedwaardige steeneik van 800 jaar oud!

Le Château de Terride
Het voormalig kasteel van Mirepoix wordt in 1209 ingenomen door de kruisvaarders van Simon de Montfort. En vervolgens geschonken aan Guy de Lévis.
In de 16e eeuw verandert de naam van Mirepoix naar Terride. Dit dankzij het huwelijk tussen Jean de Lévis en Catherine-Ursule de Lomagne. Zij geeft hem als bruidsschat de titel ‘Baron van Terride en Gimois’.

Deze bezienswaardigheden moet u natuurlijk allemaal bewonderen. Maar daarnaast is een bezoek aan het bastidedorp zelf met zijn vakwerkhuizen, kunstwinkeltjes en de markt op maandagmorgen, een uitstekende uitstapje.
Toerisme Ariège BastidedorpMirepoixToerisme Ariège Bastidedorp Mirepoix

WAT TE ZIEN in de OMGEVING

Kerk van Notre Dame de Vals
Château de Lagarde
Camon

FESTIVITEITEN in MIREPOIX

Markt op de maandagochtend
Fêtes Médiévales, 17 en 18 juli 2021
MiMa Festival, 5 t/m 8 augustus 2021
Fête de la Pomme, 16 en 17 oktober 2021

Bastidedorp Mirepoix
Artikelnaam
Bastidedorp Mirepoix
Samenvatting
Informatie over het Bastidedorp Mirepoix. Een leuk, gezellig en authentiek middeleeuws dorp. Leuke markt op de maandagochtend
Auteur
Publisher
Villa Ariège
Publisher Logo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.