* La Baguette

Baguette

Wie heeft niet het beeld van een Fransman met een baret op zijn hoofd, een gestreept hemd aan, een glas rode wijn en onder zijn arm….. een baguette! Dit plaatje is een beetje overdreven, maar in Frankrijk is een baguette onmisbaar. ‘Bien cuite’ of ‘pas trop cuite’, dit stukje traditie is Franser dan Frans. En zo is een eenvoudig brood het symbool van een natie.

GESCHIEDENIS

Waar komt de vorm van de baguette vandaan? In andere tijden werd  brood alleen verkocht in de vorm van een…. brood. Dus hoe komt het dat dit brood zijn langgerekte vorm kreeg.
De eerste versie dateert uit de tijd van Napoleon. Zijn bakkers hadden deze vorm uitgevonden zodat zijn soldaten deze makkelijker konden vervoeren. Brood is immers heilig, zelfs in deze tijd al. 
BaguetteVersie twee vertelt dat deze broodstijl in Wenen is uitgevonden. En toen in de 19e eeuw in Frankrijk geïmporteerd is. In 1839 opende August Zang in Parijs zijn Weense bakkerij. Hier introduceerde hij ook de ‘Kipferl’, een traditioneel brood uit Centraal- en Oost-Europa, de voorloper van de beroemde croissant. Het mag duidelijk zijn dat deze versie niet zo populair is onder de Fransen.
Dan heb je nog de volgende versie die vertelt dat ontstaan van de baguette samenhangt met het ontstaan van de Parijse metro. De ondergrondse werkers wilden een brood die je kon breken. Die ze dus niet hoefden te snijden.

Stokbrood

LA BAGUETTE

Gemiddeld is een baguette 65 cm lang en weegt 250 gram. Maar er zijn verschillende soorten baguettes. Het recept blijft gelijk, maar de vorm en de korst verschilt.Boulanger illustratie
Naast de baguette vind je haar ‘la petite soeur’ van 125 gram ‘la ficelle’. En haar ‘le grand frère’ van 400 gram ‘le pain’. Deze laatste wordt in het zuiden weer ‘flûte’ genoemd, om het makkelijker te maken.
Steeds meer en meer vind je niet alleen maar de witte variant. Campagne, sesam, céréale zijn een paar voorbeelden. 

Stokbrood

TRADITIES

Het mag duidelijk zijn dat in Frankrijk men anders met brood omgaat dan in Nederland.

La Petite Déjeuner
De ultieme start van de dag voor de Fransman; het soppen van een stukje baguette in ‘un grand bol de café’ (met of zonder melk) of ‘un grand bol de chocola chaud’.
Le Déjeuner
Brood wordt gebruikt om de jus van het bord te deppen, om de smaak te neutraliseren, of met een stukje kaas. Maar wordt ook gebruikt als vork. 
Sta niet raar te kijken als je bij Fransen eet, dat het brood ongesneden op tafel ligt. Ieder breekt een eigen stuk af.
Restaurant
Brood wordt standaard geserveerd bij het eten. Een leeg mandje wordt gewoon aangevuld tijdens het eten. Een bijvulling vragen voordat er eten is, dat staat gek.
Bijgeloof
Leg een baguette nooit ondersteboven op tafel in Frankrijk. Dit is het aantrekken van de duivel en het brengt ongeluk. Om het ongeluk weer af te weren, moet je het kruisteken met een mes op de onderkant van het brood maken, voordat je het deelt.

Stokbrood

INGREDIËNTEN

Daumazan-sur-Arize BoulangerieEen baguette bestaat uit: bloem, water, zout en gist.
Meer is het niet. Vandaar dat het maar 1 dag lekker is. De volgende dag is het al minder prettig om te eten en 2 dagen later keihard.
Maar hé, er zijn zoveel bakkers te vinden in Frankrijk. En het is toch heerlijk om iedere dag een boulangerie binnen te lopen om zo’n overheerlijke verse baguette te scoren. De geur alleen al! Na 21 jaar verveeld het ons nog steeds niet.

La Baguette
Artikelnaam
La Baguette
Samenvatting
La Baguette, een onmisbaar onderdeel van de dagelijkse kost in Frankrijk. Met zijn eigen historie en tradities. Hier een klein overzicht.
Auteur
Publisher
Villa Ariège
Publisher Logo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.